Geschreven door Connie Grevers

Toegevoegd op 20 mei 2010

Wassen van mutsen (deel 1)

Oma van vaders kant was, en moeder is mutsenmaakster van beroep. Vanaf 1979 heeft mijn moeder het vak
geleerd van haar schoonmoeder.
Als kind keek ik altijd graag naar moeder die met de mutsen aan het werk was.
En het leukste was dat je het ook zelf mocht proberen.

Wanneer er een muts gewassen moest worden, dan worden eerst alle "versierselen" van de muts afgetornd.
Voor zowel de plooi- als de knipmuts wordt zowel de voor- als de achterkant van de muts gehaald.
Op de foto's zie je een knipmuts. De muts is niet geheel meer in model. Net als bij de gebreide mutsen spreken
we van een voorstrook, de bol en de achterstrook. Op de volgende foto's zie je hoe de achterkant, de voorkant
en het karkas losgehaald wordt.
Karkas is het ijzerdraadje me wit garen omwonden, voor in de muts. Het houdt de voorkant in model.
Wanneer je het karkas in de muts laat zitten terwijl de muts nat wordt, dan gaat het uiteindelijk roesten.
Dit zie je bij veel knipmutsen. Mutsen worden vochtig en worden niet droog genoeg bewaard. Als er éénmaal
een roestvlek in de kant zit, dan krijg je die roestvlek er niet meer uit.

Knipmuts


Dan moet het geheel gewassen worden.
Niet in de wasmachine. Nee, in een pan op het fornuis wordt de muts langzaam met zeep aan de kook gebracht.
Dan laat men de muts op het fornuis "trekken". (Net als we met de bouillon voor de soep doen).
Het sop wordt een aantal keren "ververst". En als het water schoon blijft, dan is de muts helder genoeg.
Dus de komende dagen, want dat lukt nooit in één dag, ben ik bezig met de muts uit te koken. Niet mijn favoriete
werkje. Het stinkt behoorlijk.
In een volgend blog vertel ik hoe de muts wordt gestreken en geplooid.


Knipmuts wort geheel los getornd. ................................Voorstrook waaraan het karkas is bevestigd.