Geschreven door Anke Grevers

29 december 2009

Handwerkbeurs Zwolle

Op 26, 27 en 28 februari 2010 staan wij weer op de handwerkbeurs in Zwolle.

Op deze website staat onder workshops al te lezen welke workshops wij (Connie en Anke) gaan geven en hoe u zich

eventueel op kunt geven. Echter de foto's van de kralentasjes heb ik om een technische reden hier neergezet.

Workshop 1: Kralentasje breien

Workshop 2: Kralen breien voor gevorderden

Hieronder een overzichtje wat we presenteren op de beurs.


Gelderse gebreide mutsen
Velen kennen ons van het boek Gelderse Gebreide Mutsen dat we in februari 2009 geïntroduceerd hebben op de beurs in Zwolle.
Ook deze keer zijn alle poppen te zien op de beurs met de mutsjes. Natuurlijk is het boek verkrijgbaar, 20 breipatronen voor mutsjes (volwassenen, meisjes, poppen en beren). Daarnaast zijn er patronen verkrijgbaar van de jurkjes van de poppen en de sokjes/kniekousjes die ze aan hebben. Ook laten we enkele nieuwe mutsjes zien waarvan wij patronen hebben gekregen van bevriende breisters.


Gebreide kralenbeursjes
Bij de klederdracht van o.a. de Achterhoek die rond 1900 gedragen werd horen gebreide kralenbeursjes. De kralenbeursjes zijn gebreid op dunne naalden met kleine kraaltjes. De kraaltjes worden van te voren op patroon aangeregen. Vroeger werden de beursjes voorzien van een een zilveren beugel. Patronen zijn soms herkenbaar als het gaat om bloemen en dieren. Maar ook symbolen als geloof, hoop en liefde werden gebruikt. Daarnaast zijn er patronen van het spinnetje, de ster en het rediculultje. Connie Grevers heeft een hele verzameling. Daarnaast heeft ze oude vaak zeer versleten tasjes opnieuw op patroon gezet en nagebreid. Soms oud en nieuw naast elkaar. Haar verzameling is op de Handwerkbeurs te zien.

OUD ............................................NIEUW